Vision

Upplev ett historienära lajv år 1751 i Sätra brunns miljö. Ett Feel good-lajv centrerat kring hälsokurer samt relationsspel med möten över ståndsgränserna.

Uslingarnas Brunn är ett lajv om de människor som levde, verkade och besökte kurorten Sätra Brunn under mitten av 1700-talet. Att “Dricka brunn” på en kurort började sprida sig genom Sverige under 1600- och 1700-talen och på många kurorter vistades människor från de övre stånden, men Sätra Brunn var “Uslingarnas Brunn”, en kurort dit även samhällets bottenskikt kunde få hjälp med sina besvär.

Världen

Året är 1751 och Sätra Brunns har just donerats till Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. Biskopinnan lever kvar och vistas vid Sätra Brunn frekvent. Kanske håller hon ett vakande öga över verksamheten, som för att se till att brunnen fortsätter att vara till för folket? För Sätra Brunn är verkligen folkets brunn, hit kommer allmogen; den breda massan, men även de som kallas uslingarna; de allra fattigaste.  

Skriv in dig som kurortsgäst anno 1751 på Sätra Brunn, brunnen där människor från alla samhällsskikt samlas för att finna lindring för sina åkommor. Oavsett om det är lomhördhet, magbesvär, lungsjukdomar, nerver eller barnlöshet, erbjuder brunnen ett helande sätt att bekämpa besvär. Här ordineras gästerna med brunnsdrickning, promenader, gröt och lavemang. I en sund och frisk kropp är vätskorna i balans och det kan du få hjälp med här. Såklart ska gästerna inte bli upphetsade, och bör därför undvika samtal om politik, religion, pengar samt spirituosa. Sätra Brunn blir platsen där varje gäst kan hoppas på ett återvunnet välbefinnande och läkedom!

Roller

Inför lajvet får deltagarna skriva sina egna roller utifrån ramar från LajvVerkstaden. Deltagarna får själva hitta kläder som passar år 1751 och som passar rollens samhällsklass. Läs mer ”Praktiskt”

Rollerna tillhör olika grupper:

  • Uslingar, som får betalt av fattigkassan för sin vistelse 
  • Allmoge, från bonde- eller soldatfamiljer som har sparat pengar för sin vistelse
  • Andliga, besökare från prästeståndet som betalar för sin egen vistelse 
  • Adliga, den rika eliten som betalar för sin vistelse och skänker pengar till uslingarna 
  • Anställda på brunnen*, såsom kokerskor, baderskor, läkare, traktör och präst

*Du som vill spela anställd kommer att få en bakgrund till din roll skriven av LajvVerkstaden. Du bjuds in till att delta på personalmöten och genomföra arbetsuppgifter. Om du inte vill ”arbeta” på ditt lajv kommer vi ha en meta-teknik som signalerar att du som spelare inte vill arbeta.

Könsidentitet

På lajvet får du spela kvinna eller man, vilket du vill, oavsett hur du identifierar dig OFF-lajv. Du som spelar en kvinno-roll kommer visa det genom att bära kjol och klänning. Du som spelar mans-roll kommer visa det genom att ha byxor.

Eftersom lajvet handlar om klasskillnader, kommer lajvet inte att fokusera på hierarki mellan könen och sexism. Det betyder att kvinnliga roller kan exempelvis spela medicinstuderande och vaktmästare, även om det inte var så i historien.

Vad ska jag göra på lajvet?

På lajvet blir du som deltagare inbjuden till aktiviteter såsom att få:

  • Skriva in dig på Sätra Brunns kurort anno 1750 för att bota dina åkommor
  • Träffa läkare och ordineras att dricka brunn
  • Socialt spel som ordineras av läkare såsom promenader, dans, picnic, flirta, festande och teaterstycken.
  • Uppleva en dag av att “Dricka Brunn” på morgonen, gå grötlunk och gå på gudstjänst

1700-tals kläder

Du som spelare behöver fixa 1700-tals liknande kläder som reflekterar det stånd din roll tillhör. Uslingar och Allmoge har enklare kläder medan Adliga och Andliga finare kläder.

Klädguide kommer snart.
Tips: Katafalks guide till att sy kvinnliga 1700-tals kläder.

Låt dig inspireras av vår Pintrest till Uslingarnas Brunn.

Regler

Rasism

Rasism är inget vi spelar på under lajvet. Din hudfärg kommer inte påverka din rolls status på lajvet. Vi kommer inte heller använda ord som använder på 1700-talet. Ord som Indian och N*ger är ord som använts och används för att utöva rasism, därför kommer vi använda moderna uttryck som ”amerikanska ursprungsbefolkningen och afro-afrikan. Självklart kan din roll prata om fascinationen över dessa civilisationer, men inte uttrycka dig nedsättande om dem.

Funkofobi

Funkofobi, alltså diskriminering mot personer med funktionsvariationer, är inget vi spelar på. Dina behov av tillgänglighet kommer inte påverka din rolls status på lajvet.

Se trailern här!